Bedrag uit EFRO-middelen toegekend aan Limburg Legends

Foto: SGN

Afgevaardigden van de EGTS Euregio Maas-Rijn gingen afgelopen week akkoord met de ondersteuning van 10 grensoverschrijdende microprojecten in het kader van het People to People 2 (PtoP) fonds.

Deze microprojecten staan dicht bij de burger en maken zo de Euregio tastbaar voor de burger. Deze steun beloopt ruim 240.000 euro aan EFRO-middelen. Daarvan gaat meer dan 140.000 euro naar euregionale projecten waaraan organisaties, overheden, verenigingen enzovoort uit de provincie Limburg meedoen.

Een zestal microprojecten heeft een positief subsidieadvies ontvangen. Daaronder bevindt zich het project Limburg Legends, een grensoverschrijdend samenwerkingsproject van twee harmonie-orkesten en een jeugdorkest in Grevenbicht en het aan de overzijde van de Maas gelegen Rotem.

Limburg Legends

De beide orkesten in zowel Belgisch als Nederlands Limburg vertegenwoordigen enerzijds een enorme culturele waarde, maar hebben het anderzijds op allerlei vlakken steeds moeilijker. Niet stoppen met samenwerken aan de grens, kan de sector in de toekomst aan weerszijden een behoorlijke boost geven.

De harmonieorkesten St. Cecilia Grevenbicht, St. Cecilia Rotem en de jeugdopleiding van St. Cecilia Grevenbicht willen gezamenlijk een galaconcert organiseren. Hierbij zullen de harmonieorkesten samen musiceren en de jeugdige muzikanten worden vergezeld van topartiesten, licht en geluid om een unieke muzikale beleving te creëren. Hierbij wordt het publiek uit beide Limburgen getrakteerd op muziek, zang, dans, toneel, beeld en geluid. Muzikale grenzen worden opgezocht en cross-overs tussen verschillende culturele uitingen vormen de leidraad van de muzikale programmering.

De andere microprojecten met partners uit Nederlands Limburg

Naast Limburg Legends hebben ook de volgende vijf microprojecten een positief subsidieadvies gekregen:

Drielandenfeest

Het doel van de organisatoren is een informatieve en feestelijke dag aan te bieden rond het thema grensoverschrijdende samenwerking. De bedoeling is het grote publiek kennis te laten maken met alle aspecten van de grensoverschrijdende samenwerking: voltooide of lopende initiatieven, projecten in opbouw, bestaande grensoverschrijdende structuren en de resultaten die zij ten behoeve van de burgers hebben bereikt. Aangezien het om een festival gaat, is er animatie voor kinderen, een podiumprogramma vol dans en muziek en lekkernijen uit de drie landen.

Partners: StädteRegion Aachen, Aachen (D) in samenwerking met Stadsregio Parkstad Limburg, Heerlen (NL), Commune de Plombières, Plombières (B)

Leve de Jeker 2023

De situatie in Vlaanderen en Nederlands Limburg is momenteel alarmerend: de Geer is een van de meest vervuilde rivieren in West-Europa. Deze vervuiling gaat ten koste van de vitaliteit en gezondheid van het hele ecosysteem van het stroomgebied. Daarom moeten we verdere vervuiling voorkomen en de rivier schoonmaken.

Wij willen een 55 kilometer lange Euregionale betrokkenheid realiseren met alle publieke en private actoren in het Geer-dal, onder het motto: “Kleine beken maken grote rivieren” en zo onze droom van een schone Geer realiseren en samen de wereld vormgeven waarin wij willen leven.

Partners: Stichting Leve de Jeker, Maastricht (NL) in samenwerking met Basse Meuse Développement, Oupeye (B), Stichting CNME Projecten, Maastricht (NL) (geassocieerde partner)

Euregional electronic music network

Samenvoeging van drie muziekensembles in de Euregio Maas-Rijn voor drie feestelijke acts.

Partners: Klang-Experimente VoG, Eupen (B) in samenwerking met Stichting Ensemble 88, Maastricht (NL), LAPs Ensemble, Saint-Nicolas (B)

Connected Communities

De partners organiseren grensoverschrijdende ontmoetingsmomenten waar organisaties, verenigingen, burgerinitiatieven en lokale overheden expertise en ervaringen kunnen uitwisselen. De focus ligt hierbij op het thema burgerparticipatie (van eenvoudige participatie tot co-creatie) en de daarmee gepaard gaande effecten op de politiek, het omgaan met maatschappelijke uitdagingen en de rol van het maatschappelijk middenveld. Middels rechtstreeks contact worden de behoeften in kaart gebracht en vertaald in concrete maatregelen, initiatieven en beleidsaanbevelingen voor een betere levenskwaliteit van de burgers.

Partners: Maatschappelijke en ontwikklingswerken Limburg vzw, Hasselt (B) in samenwerking met Vereniging Kleine Kernen Limburg, Buggenum (NL) en andere partners van Oostbelgië, Nederlands en Belgisch Limburg.

Kunstenaars Verkenners: artistieke exploratie van het landschap

Vzw Art Assist, geworteld in de zuidkant van Belgisch Limburg, en Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre, actief in het zuiden van Nederlands Limburg, hebben duidelijke raakpunten: ze spitsen zich allebei toe op actuele beeldende kunst en ontwikkelen daarbij een band met hun omgeving, hun landschappelijke kader. Daarom hebben ze besloten samen te werken en hun actieradius te verruimen, alvast tot de ganse Euregio Maas-Rijn. In dit project gaan ze uit van vragen zoals: Wat is het aandeel van het landschap in de identiteit van de Euregio? Zijn er tekenen van druk op het landschap? Kan kunst helpen om het landschap te bewaren en te ondersteunen?

De vzw en de Stichting doen een beroep op twee kunstenaars om samen op verkenning te gaan: de Vlaming Gert Robijns en de Nederlandse Anneke Eussen, Limburgers aan weerskanten van de grens. Voor hun rondreis in de Euregio kunnen ze beschikken over een verplaatsbare installatie: de Reset Mobiel. Het is immers de bedoeling een ‘reset’ teweeg te brengen, namelijk landschappen opnieuw zichtbaar te maken en op te waarderen.

Partners: Vzw Art Assist, Borgloon (B) in samenwerking met Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre, Wijlre (NL)

Voltooide gefinancierde microprojecten

Meer informatie over voltooide PtoP-microprojecten is te vinden op de PtoP-pagina van de Euregio Maas-Rijn in de vorm van:

Cookieinstellingen